Jostain keksin kiinnostua BARF-ruokavaliosta ja olen parisen päivää surffaillut etsimässä tietoa ympäri nettiä. Idea vaikuttaa hyvin järkevältä, eihän villieläinkään ruokaansa kypsennä. Lisäksi raa'asta lihasta  saa kuulemma ruoansulatukselle tärkeitä entsyymejä kun taas ruoan kuumennus tuhoaa osan ruoan "hyvistä jutuista". Verrattuna nappuloihin BARFia syötetään ilmeisesti (oman päättelyni mukaan) isompia määriä (painollisesti), mutta koira juo vastaavasti vähemmän vettä, koska iso osa tarvittavasta nesteestä tulee ruoasta.

BARF koostuu suurimmaksi osaksi lihaisista luista, ihan kuin saaliseläin luonnossakin koostuu. Koska luut ovat raakoja, niitä voi syöttää vaaratta. Kuitenkin sillä varauksella, että koiran vatsan on ensin totuttava sulattamaan luita, eli "terästettävä" nesteitään. Luita on erilaisia kovuusasteita, ilmeisesti kanan/broilerin luut ovat melko höttöisiä ja hyviä aloitukseen

Koska koira ei pysty (ilmeisesti) hyödyntämään kypsennettyä viljaa, sillä ei ole siis mitään ravintoarvoa. Suurin osa koirista ei siis tee mitään hiilihydraateilla (jossain oli maininta että vinttikoirat tarvitsevat hiilarien nopeaa energiaa juoksusuorituksissaan), mutta silti nappuloista iso osa on erilaisia viljoja. Eli täytettä, joka tulee lähes sellaisenaan ulos. Kun nämä viljat jätettäisiin pois, myös koiran jätökset pienenisivät.

Koira ei kuitenkaan ole täysi lihansyöjä, vaan saaliseläimet kiinni saatuaan se syö myös niiden vatsan sisällön, joka suurimmassa osassa tapauksista on täynnä erilaisia kasviksia. Tästä syystä koiralle tulisi syöttää myös kasvismömmöjä, joihin voi laittaa kuulemma mitä tahansa, vihreät kasvikset ovat ilmeisesti parempia ja sipulia ei saa laittaa. Kasviksia ei kannata antaa kokonaisina tai edes pilkottuina, koska koiran vatsa ei pysty sulattamaan kasvisolujen seinämien selluloosaa. Jos kasvista ei hienonneta, koira pystyy hyödyntämään vain ne osat joiden soluseinämän se on itse rikkonut hampaillaan. Koska koiran hampaat eivät tee mikroskooppista jälkeä, osa kasviksesta menee auttamatta hukkaan. Pakastaminenkin hajottaa soluseinämiä, tämänhän huomaa esimerkiksi pakastamalla ja sulattamalla marjoja: tuore on kiinteä ja sulanut lässähtänyt.

Jotta koira ei kärsisi pidemmän päälle puutoksista sille voidaan myös antaa ravintolisiä, vesiliukoisia vitamiineja oikeastaan "varmuuden vuoksikin". Loppujen lopuksi pointti on kuitenkin siinä, että pidemmän päälle koiran ruokavalio olisi monipuolinen. Eihän ihminenkään syö joka aterialla kalaa, vaikka se terveellistä onkin. Nappulat on periaatteessa koostettu juuri niin, että jokaisella aterialla saa kaikkea sitä mitä ikinä tarvitsee. Ja aina syödäänkin sitten sitä samaa papanaa...

Etuna nappuloiden syömisessä on esimerkiksi se, että se on helppo kuljettaa mukana esimerkiksi mökille. Jos mukaan täytyisi ottaa muovikassillinen luita (jos nyt vähän liioitellaan), voisi elämä mennä vaikeaksi. Lisäksi hoitopaikan löytäminen ruokavaliosta keskustelun jälkeen saattaa olla vaikeaa (?).

Kysymyksiä mieleeni on herännyt seuraavia: Miten on siisteyden laita? Eikö koira sotke kun se syö raakaa luutaan, ellei se osaa pysyä tarkalleen helposti puhtaana pidettävän alueen sisällä? Entäs kun koira täytyy syöttää nopeasti, eikö luiden kaluaminen ja syöminen vie huomattavasti kauemmin aikaa? Tähän taitaa kyllä olla vastauksena mahdollisuus paastoon silloin tällöin esim. kiireen sattuessa. Entäs ruoan sulaminen? Koira ei saisi juosta lenkkiä puoleen tuntiin ruokailusta, sulavatko luutkin yhtä nopeasti? Entä hinta? Tuleeko BARF halvemmaksi? Tai pysyvätkö kustannukset edes suurin piirtein samassa luokassa? Entä onko se helppoa? Jos pakastin ei ole suurkeittiöluokkaa, onko BARFfiin mitään mahdollisuutta? Onko lihamylly pakollinen? Omistan vain pienen (huonon) sauvasekoittimen. Entä onko pääkaupunkiseudulla helppoa saada BARFia edullisesti (opiskelijabudjetti)? Olemme jo ostaneet jauhelihaa Kennelrehulta, onko olemassa muita vaihtoehtoja? Autoa emme omista, joten kahdenkymmenen kilon pakastelaatikon raahaminen julkisissa ei tule kysymykseen.

Tässä mitä olen saanut tähän mennessä selville. Vaihtoehto vaikuttaa hyvin houkuttelevalta ja olisi varmasti kiinnostavaakin. Täytyy jatkaa tiedon etsimistä. Samalla Onni saa vielä syödä nappulansa loppuun, niitä on vielä noin 5 kiloa jäljellä..