...Sanoo pää tällä hetkellä. Olin nimittäin tänään Tommy Wirenin koko päivän kestävällä luennolla aiheesta Johtajuusongelma vai luottamuspula? Kyllä tuli taas niin paljon ajateltavaa, että menee hetki ennen kuin uudet ajatukset saa jalostettua parannettuun koirankoulutukseen. Lisäksi veti hyvin nöyräksi kaiken sen edessä mitä vielä on oppimatta itsellä. Siis sillä lailla tosiaan oppimatta, että sen osaa eikä vain tiedä, että näinhän se menee. Muistiinpanojakin tuli tehtyä kokonaista viisitoista sivua....

Tärkeimmät iskulauseet, jotka jäivät mieleen olivat "Älä koskaan ota koiran käytöstä henkilökohtaisesti!" ja "Ihmisen pitäisi ymmärtää, että eläin ei ymmärrä."

Löysin paikanpäältä myös loistavan kirjan naksutinkoulutukseen nimeltä Naksutinkoulutusta koirallesi (Morten Egtvedt & Cecilie Koste  2005). Siinä on jopa pilkottu eri halutut käytökset (käytöksiä löytyy 18 tavallista, mm. luoksetulo ja 12 epätavallista, mm. pyykkien ottaminen pesukoneesta!) valmiiksi osiksi, jotka opettaa. Tavallaan siis pureskeltu opettamista jo vähän valmiiksi helpompaan muotoon. Sehän ei koskaan ole pahasta, kunhan ymmärtää mihin logiikka perustuu.

Hommaan jäi aikamoinen nälkä. Asiaa ehdittiin raapaista kuudessa tunnissa vain pinnalta, nyt haluaisi ohjattua käytännön haroitusta ja jonkun pitämään kädestä kun yrittää itse soveltaa oppia. 

Edit: Sain muistiinpanot kirjoitettua puhtaaksi ja voin laittaa niitä eteenpäin jos jotakuta kiinnostaa.