Onnin alapään karvat ovat kummallisesti likaantuneet pissaamisesta nyt parisen viikkoa. Järkeilin, että virtsan koostumus on todennäköisesti muuttunut, sillä esinahan tulehdukselta tämä ei vaikuta, siinä erite on erilaista ja ilmestyy lenkillä eikä sisällä kuten esinahan tulehduskessa. Sitäpaitsi kastroinnin pitäisi yleensä korjata nuo esinahan vaivat.

Googlasin sitten hieman, mistä voisi olla kyse ja vaikuttaisi siltä että Onnilla saattaa olla virtsakiteitä. Ne johtuvat siitä, että virtsa on joko liian emäksistä, jolloin syntyy struviittikiviä, tai liian hapanta, jolloin syntyy oksalaattikiviä. Näin karkeasti selitettynä. Eikun apteekkiin hakemaan pH-liuskoja, ottamaan näytettä ja leikkimään pikkukemistiä. Niinhän se sitten oli, että pH oli 8-9, kun sen kuuluisi olla 6. Jos virtsa ei ole vielä alkanut kiteytyä, niin ihan pian se alkaa. Tarttis siis tehrä jotain.

Googlesta löytyi vaikka mitä erikoisnappulaa tähän tarkoitukseen, mutta en kyllä halua syöttää nappulaa edes tästä syystä. Ellei Onnilla ole kiviä ja niistä johtuvaa, antibioottikuuria vaativaa tulehdusta (yleensä silloin on verta virtsassa) tästä pitäisi selvitä pienillä korjauksilla:

  • Ruuan on oltava happamampaa, jotta kiteet liukenevat ja myöhemmin neutraalia, etteivät ne tule takaisin. Näytteitä on kai otettava tulevaisuudessa silloin tällöin, jotta nähdään onko pH aisoissa. Toisin sanoen ruokaan on lisättävä C-vitamiinia sisältäviä tuotteita (ruusunmarjoja, sitrusta, persiljaa, mustaherukkaa, lehtikaalia, pinaattia yms.). Tätäkään ei tietenkään saa vetää ihan överiksi pitkäksi aikaa tai tulee päinvastainen ongelma. Siksi juuri nuo kontrollikotitestit.
  • Onnin on juotava enemmän, mikä nappularuuassa on ratkaistu lisäämällä ruokaan hieman suolaa. Tämän kanssa täytyy olla aika varovainen, mutta ehkä ihan hitusen sitä voi laittaa ruoan sekaan itsekin. Ja seurailla sitten miten jano yltyy. Suolan on oltava oikeaa suolaa eikä mitään sydänystävällistä mineraalisuolaa, sillä kiteet muodostuvat juurikin noista mineraaleista.
  • Magnesiumin ja fosforin saantia pitää tarkkailla, sillä struviittikivet koostuvat pääasiassa niistä. BARFatessa fosforin liikasaanti tarkoittaa yleensä sitä, että lihaa on annettu liikaa suhteessa luihin. Luiden määrää ei meillä voida lisätä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että lihan määrää pitää pienentää lisäämällä kasvisten osuutta. Kasviksia ollaan syötetty ihan liian vähän ja se on ollut tiedossa, nyt pitää vain ottaa itseään niskasta kiinni. Joissain kasviksissa on kuitenkin jonkinverran magnesiumia (kuten merilevässä, ruusunmarjassa ja pinaatissa), joten niitä saa antaa vain kohtuudella.
  • Ruuassa saattaa olla myös liikaa proteiinia, mikä pitäisi myös korjaantua lisäämällä kasvisten osuutta ruokavaliossa.
  • Virtsa ei saa seisoa rakossa niin pitkään, että se ehtii alkaa kiteytymään, eli Onnin on päästävä useammin pissalle.

Yllä siis ainoastaan minun järkeilyni tulosta, en neuvo ketään muuta seuraamaan samaa, ainakaan ilman eläinlääkärin diagnoosia. Kuulostaako vaikealta? Ei minusta. Niin paljon olen nappularuokaa vastaan.

Varasin ell-ajan maanantai-iltapäivälle, sillä aikaisemmin ei ollut vapaata. Onni vaikuttaa kuitenkin ihan pirteältä, eikä sillä tunnu olevan kipuja, joten uskallamme lähteä mökkeilemään. Tällä kertaa ei ehkä olekaan ihan niin pahasta mikäli Onni tosiaan ryystääkin järven tyhjäksi... Ties vaikka huuhtoisi kaikki mahdolliset kiteetkin samalla elimistöstään pois että voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä:)