Namipurkissa alkoi näkymään pohja ja koska me nyt sitten hankittiin se sienikuivuri niin pitäähän sitä käyttää! En halua edes ajatella tulevaa sähkölaskua... Tällä kertaa vuorossa oli maksanamit oikeaoppisesti kuivattuna ei kypsennettynä.

Hintaa kahdesta maksanpalasta tuli vajaa neljä euroa, aktiivista touhuamisaikaa kului puolisen tuntia ja passiivista kuivatusaikaa 12 tuntia. Voi olla, että olisivat olleet valmiita jo aikasemmin, mutta kun kuivurin virittelee saunanlauteille hurisemaan, ei sitä tule yleensä häirittyä työssään kertaakaan 12 tunnin aikana. Sauna on sopivan umpinainen ja hyvin tuulettuva tila, että siellä voi haista maksalaatikolta ihan rauhassa. Aina kun kylppärin ovi aukesi, oli kaksi karvapäätä päivystämässä saunan ovella. Jos vaikka maistiaisia saisi?

Hommahan tehtiin siis näin: Kaupasta kokonaista naudan maksaa ihan lihatiskistä. Ei muuten ole ihan itsestäänselvyys, että sitä olisi aina saatavilla ainakaan meidän sittarissa. Kun löytyi niin ostettiin kerralla enemmän ja joku muu sai jäädä tällä kertaa nuolemaan näppejään. Kaksi pakettia (=vajaa kilo) maksoi siis sen alle neljä euroa. Käytin paketit pakkasessa, koska jäätyneenä niljakasta maksaa on helpompi leikata ohuiksi siivuiksi. Ainiin, pakastamiseen kului tietty yksi päivä.

Sitten jäätyneet kimpaleet irroitetaan paketeistaan (kannattaa valuttaa kuumaa vettä hetki päälle) ja leikataan mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Puoli senttiä alkaa olla aika maksimipaksuus. Veitsi kannattaa terottaa tätä tehtävää varten, niin on hieman helpompaa, mutta kannattaa varoa sormia!

Sen jälkeen siivut ladotaan kuivurin tasoille vierekkäin, niin että ne eivät koske toisiinsa saati ole päällekkäin. Ilman on kierrettävä kuivurissa helposti. Kannattaa vähän katsoa, että siivut olisivat samanpaksuisia samalla tasolla ja paksumpia siivuja sisältävä taso kannattaa jättää alimmaiseksi lähimmäksi lämmönlähdettä.

Sitten tasot päällekkäin kuivuriin ja kuivuri päälle. Itse käytin 50 asteen lämpötilaa ja aikaa latasin täydet 12 tuntia.

Kun aika oli kulunut (ja muistin taas kuivurin olemassaolon) maksat näyttivät tältä.

Ne ovat rapsakoita ja siten helppo taittaa pieniksi palasiksi purkkiin valmiiksi. Toinen vaihtoehto on säilyttää niitä levyinä ja taittaa palanen irti vasta palkatessa.

Maksan kanssa kannattaa pitää mielessä, ettei anna ihan tavattomia määriä kerralla, ettei koiralla a) mene vatsa sekaisin tai b) tule a-vitamiinin yliannostusta ja ongelmia oman maksan kanssa!