Olemme ehkä muuttamassa tämän kevään aikana ja olen alkanut katsella nykyistä kämppäämme kriittisellä silmällä, jotta osaisimme ottaa koiran läsnäolon paremmin huomioon tulevassa asumuksessa. En ole mikään himosiivooja, mutten silti tykkää, että kämppä näyttää älyttömän törkyiseltä. Tästä syystä materiaaleiksi olisi hyvä löytää sellaisia, jotka ovat helppo puhdistaa eikä pieni lika loistaisi niistä metrien päähän. Tällaisia päätelmiä olen tehnyt:

Sohva

-Valitse verhoilu koiran karvanvärin mukaan. Vaikka koira ei saisi tulla sohvalle, sen karvat liikkuvat myös vaatteiden ja ilmavirtojen mukana. Osa päätyy aina sohvalle.

-Pieni kirjavuus/epätasaisuus värityksessä on vain hyväksi, siitä ei kaikkia tahroja huomaa.

-Sohvan helman/alareunan olisi hyvä ulottua lattiaan asti, jotta vältytään sohvan alle vieriviltä leluilta, jotka yritetään haukkumalla komentaa takaisin esiin.

-Vesipestävät päälliset ovat erittäin kätevät, tosin nahkakin ehkä käy, vaikkakin terävillä kynsillä saa aikaan ikäviä naarmuja (hypätessä alas sohvalta) ja pinta kuluu nopeasti. Jos koiraa ei lasketa sohvalle, nahka materiaalina on luultavasti erinomainen.

-Antiikkinahka, joka on jo valmiiksi hieman kuluneen näköistä, mutta paksua ja vahvaa, soveltuu koiraperheisiin kuulemma hyvin.

-Nahkaa voi myös bycast-käsitellä

"Bay-cast nimi juontaa alkunsa Bayerin tehtaalla keksitystä nahanvalmistus tekniikasta, jossa haljasnahan päälle valetaan polyuretaanikalvo. Siitä englanninkielinen nimi Bay-cast. Eli Bay tulee sanasta Bayer ja Cast tarkoittaa valamista. Usein käytetään lyhennystä bycast.

PULL-UP taasen tarkoittaa nahan ominaisuutta, ei laatua. Pull-up tarkoittaa Suomeksi venyttämistä. Pull-up ominaisuus voidaan tehdä moneen eri nahkalaatuun, myös Bay-Cast nahkaan. Venytettäessä tai taitettaessa nahka muuttuu vaaleammaksi ja tekee siitä elävämmän näköisen. Bay-Cast nahka pull-up ominaisuudella korostaa sohvan ompelusaumoja ja verhoiltaessa venyttettyjä sohvan kulmia vaaleampina.

Kaikki Bycast nahat siis eivät ole Pull-up nahkoja. Bycast on laatu ja Pull-up on ominaisuus. Vertauskuvana esim, maalit: Baycast voisi olla eri maalien ( lateksi, öljymaali, automaali, etc..) joukosta vaikka automaali. Pull-up taasen ei ole yksikään toinen maali vaan esim. metallinhohto-ominaisuus automaalissa."

-Jos kuitenkin päädytään kankaaseen, kannattaa valita melko tiheään kudottua, sillä karvat imeytyvät harvaan kankaaseen melko tehokkaasti. Seurauksena verhoilu, josta näyttää kasvavan karvaa.

-Alcantara-kangas, joka muistuttaa mokkaa tai nupukkia, on myös saanut helppohoitoisuudestaan pluspisteitä koiraperheiltä.

-Tekokuidut eivät ole järkeviä, sillä varsinkin kuivassa talvi-ilmassa kehittyvä staattinen sähkö saa sohvan toimimaan karvamagneetin tavoin.

Näitä neuvoja ei tarvitse ajatella, jos haluaa vaihtaa sohvaansa parin vuoden välein.

Matto

-Tekokuidut eivät ole mattomateriaalinakaan järkeviä, sillä yli käveltäessä syntyvä staattinen sähkö saa maton imemään karvaa isommalta alalta kuin se peittää lattiaa.

-Tiheään kudotut paksut matot (ns. nukkamatot), niin mukavan pehmeitä kuin ne ovatkin, pitävät tiukkaan kiinni kaikista haalimistaan karvoista ja yrittävät piilottaa osan niistä syvälle itseensä. Sama tapahtuu tietenkin myös hilseelle. Seurauksena matto on käytävä imuri täydellä teholla pelkkää pientä suutinta käyttäen läpi (ja siinä kestää tunteja, tietenkin maton koosta riippuen). Ja jos olet ajatellut ratkaisuksi ns. Lemmikkisuutinta imuriin, think again, meillä se ei ainakaan tuota haluttua tulosta.

-Toisaalta polypropyleeninukkamatot ovat helppohoitoisia siinä mielessä, että lika lähtee helposti kun sen pyyhkii heti pois. Nämä matot täytyy yleensä pesettää mattopesulassa koska ne vaativat laakapesua.

-Maton on hyvä olla vesipestävä, sillä oksujen kirjavoittamaa mattoa on ikävää pitää esillä

-Esimerkiksi paperinarusta tai muusta suhteellisen kovasta materiaalista valmistetut matot ovat erittäin käytännöllisiä ja kestäviä. Kokemuksella voin kuitenkin kertoa, että paperinaru ei kestä kovin tarkkaa käsittelyä painepesurilla vaan katkeaa märkänä melko nopeasti ja matto alkaa purkaantua.

-Väri kannattaa valita koiran karvanvärin mukaan, ellei tietysti ole siivousfriikki, jolloin valkoiselle koiralle kannattaa valita musta (ja toisin päin) matto, josta putoavat karvat on helppo spotata ja käyttää puoli päivää joka päivä nyppiessä niitä irti.

-Nukkamatosta saa karvat melko helposti irti ikkunankuivauslastalla. Samalla saa hyvää käsitreeniä:) Kiitos Pöpö:)

-Maton ei kannata olla kovin paksu, jotta kuivaaminen ei kestäisi ikuisuuksia

-Maton kannattaa olla melko jäykkätekoinen, ei siis ihan lörppö, jotta mattoa ei tarvitse jatkuvasti olla oikomassa kotisprintterin jäljiltä

Lattia

-Materiaali kannattaa olla jotain melko kovaa, esimerkiksi laminaattia tai jopa laattaa. Puulattiaan jää kynsistä melko nopeasti jälkiä. Tietenkin jos koira on kevyt eikä säntäile koskaan ympäri kämppää, voi materiaaliksi valita parketinkin.

-Jos lattiamateriaaliksi valitsee laattaa, kannattaa saumaukset pinnoittaa, etteivät ne muuta väriään lian takia ajan saatossa.

-Muovimaton, niin helppohoitoinen kuin se onkin, pinnalla on ohut pinnoite, jonka saa helposti kulutettua pois kovilla pesuaineilla. Tämän jälkeen lika tarttuu entistä hanakammin lattiaan ja tarvitaan vieläkin voimakkaampia aineita. Syntyy noidankehä. Kuten kaikkien muidenkin lattiamateriaalien kanssa, täytyy muovimatollekin käyttää sille sopivia pesuaineita.

-Kuten edellä, väri kannattaa valita koiran karvanvärin mukaan. Kovin vaaleassa lattiassa on kuitenkin se haittapuoli, että siinä näkyy kaikki tahrat (joita koira syödessään ja muutenkin voi saada aikaan) kaikista parhaiten.

Makuuhuone

-Jos koiran haluaa pitää poissa sängystä, mutta se tykkäisi kovasti siellä olla, voi ratkaisu olla koiran sulkemisessa makuuhuoneen ulkopuolelle. Sulkemiseen käy kaikille ilmeisen oven lisäksi myös lapsiportti. Varsinkin jos makuuhuone on pieni ja tuuletus heikkoa, voi portti olla parempi vaihtoehto kuin oven sulkeminen.

Ikkunat

-Koirat pitävät yleensä ikkunasta katselusta, joten suhteellisen alas ylettyvät ikkunat ovat niiden kannalta käteviä.

-Jos koira on kova vartioimaan, kannattaa ikkunoiden olla vastaavasti melko ylhäällä, jotta koira saisi rauhoittua välillä.

-Jos koira pääsee ikkunan ääreen, se pitää päätään (ainakin meillä) niin lähellä lasia kuin mahdollista. Tästä on seurauksena aluksi märkiä nenänjälkiä, myöhemmin yhä läpinäkymättömämmäksi muuttuva tuhruinen ikkuna. Kannattaa estää ihan ikkunaan kiinni pääseminen, ellei omaa ylimääräistä vapaa-aikaa, jonka mielellään kuluttaa ikkunoita pesten

Eteinen

-Kuraeteinen on koiraperheissä erittäin kätevä. Kuraisia tassuja ei tarvitse kuljettaa kylpyhuoneeseen asti, vaan ainakin enimmät liat voi pestä heti sisääntullessa. Pienen koiran voi sentään kantaa pesulle, mutta ison jäljet on vain pakko siivota jälkikäteen.

-Kun koira on märkä sillä on usein taipumus ravistella itsensä kuivaksi. Tästä syystä ne paikat, joissa koira todennäköisesti kuivaa itse itsensä olisi hyvä päällystää sellaisella materiaalilla, joka ei vahingoitu suurestakaan määrästä (mahdollisesti vielä hieman likaista) vettä. Pinnan olisi hyvä olla myös helposti puhdistettavaa materiaalia. Näihin pintoihin luetaan siis myös seinäpinnat.

Portaat

-Portaat kannattaa päällystää matolla tai jollain muulla liukumattomalla materiaalilla, sillä se helpottaa koiran nousemista ja varsinkin laskeutumista portaita. Vanhemmat koirat voivat jopa kieltäytyä kulkemasta portaita jos ovat liukastuneet ja loukanneet samalla jo kuluneita lonkkiaan tms. Liukkaisiin portaisiin ja sitäkautta kaikkiin portaisiin voi tulla myös kammo, mikä ei helpota kenenkään elämää.